Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie zit duidelijk in een herstelperiode. Ook in juli heeft de transportmiddelenindustrie weer meer geproduceerd, verkocht en meer orders ontvangen dan in juli 2009. De eindproducten werden tegen een licht hogere prijs verkocht dan een jaar eerder. Toch ligt het niveau van de productie en van de omzet nog lang niet op dat van voor de economische crisis.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet aanzienlijk hoger

Het gemiddelde werkdagvolume van de transportmiddelenindustrie was in juli 21 procent groter dan een jaar eerder. De omzet werd mede beïnvloed door een minder gunstig werkdagpatroon en iets duurdere eindproducten. In eigen land gingen de zaken met een afname van bijna 10 procent nog minder goed dan een jaar eerder, maar buiten onze landsgrenzen wist de branche haar omzet te verhogen met 40 procent. Met deze ontwikkelingen was de totale omzet 18 procent hoger dan in juli 2009.

Snel toenemende vraag naar nieuwe producten

De orderontvangsten van de transportmiddelenindustrie waren in juli bijna verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Dit is geheel het gevolg van een zeer sterk gegroeide vraag naar nieuwe producten vanuit het buitenland. Op de exportmarkt was de waarde van de orderontvangsten bijna drie keer zo hoog als in juli 2009. Op de Nederlandse markt werd voor ruim een vijfde minder aan orders binnengehaald.

Producten iets duurder

In juli waren de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld bijna 1,5 procent duurder in vergelijking met de overeenkomstige maand van 2009. In eigen land stegen de prijzen iets harder dan in het buitenland.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Opnieuw flink hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in juli 2010 per gemiddelde werkdag 24 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Nergens in de industrie is een productiegroei van deze omvang gemeten. Hoewel de productie van de transportmiddelenindustrie al maanden duidelijk in de lift zit, lag deze in juli nog beduidend onder het niveau van voor de economische crisis.

Productieniveau (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Productieniveau (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)