Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli 2010 aanzienlijk meer omgezet dan in juli vorig jaar. Per gemiddelde werkdag waren ook het omzetvolume en het productievolume beduidend groter. Verder lijken de vooruitzichten gunstig: de waarde van de orderontvangsten in zowel de textiel- als in de kledingindustrie waren in juli hoger.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet omhoog, afzet groter

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in juli 2010 14 procent hoger dan in juli 2009. Met name op de buitenlandse markt gingen de zaken beter. Daar werd een vijfde meer omgezet. Binnen onze landsgrenzen beperkte de omzetgroei zich tot bijna 3,5 procent. Juli telde in 2010 een werkdag minder dan in het jaar ervoor. Dit had een ongunstig effect op de omzet. Een iets hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet juist positief. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume 18 procent groter. Hierbij was de afzet in binnen- en buitenland respectievelijk bijna 6 en ruim een kwart groter.

Voor de vierde achtereenvolgende maand zetten alle subbranches meer om ten opzichte van de vergelijkbare maand het jaar ervoor. In juli was de omzetgroei in de lederindustrie het sterkst, gevolgd door die in de kledingindustrie en die in de textielindustrie.

Aanzienlijk hogere waarde orderontvangsten

In juli heeft de textielindustrie een 15 procent hogere waarde aan orders ontvangen dan in juli vorig jaar. De kledingindustrie deed het nog beter en haalde voor 45 procent meer aan orders binnen.

Afzetprijs licht gestegen

In de textiel-, kleding- en lederindustrie steeg in juli 2010 de afzetprijs met 1 procent. De stijging werd volledig gedragen door de prijsontwikkeling in eigen land. Hier werden producten ruim 2 procent duurder vergeleken met juli 2009. In het buitenland bleven de prijzen ongewijzigd.

Van de onderliggende branches had de textielindustrie, met ruim 1 procent, de sterkste prijsstijging. De producten van de kledingindustrie en de lederindustrie werden in juli ruim 0,5 procent duurder.

Aanzienlijk meer productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie lag in juli 12 procent boven het niveau van de vergelijkbare maand in 2009. Het was de derde opeenvolgende maand waarin de branche haar productiegroei met dubbele cijfers kon schrijven.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In oktober (verslagmaand augustus 2010) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               augustus 2010, december 2010, april 2011

Meubelindustrie                                      september 2010, januari 2011, mei 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2010, februari 2011, juni 2011

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2010, maart 2011, juli 2011