Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Net als in de voorgaande maanden ging het in de basismetaal- en metaalproductenindustrie in juli 2010 aanmerkelijk beter dan een jaar eerder. De omzet, productie en de waarde van de ontvangen orders lagen ver boven de niveaus van juli 2009. Ook werden er hogere prijzen voor de producten betaald.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet fors hoger

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in juli 2010 de omzet 12 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal werkdagen was in juli kleiner dan in 2009. Dit had een negatief effect op de gerealiseerde omzet. Hogere afzetprijzen beïnvloedden de omzet echter positief.

De omzettoename werd volledig veroorzaakt door de subbranche basismetaalindustrie, waar de omzet ruim 45 procent hoger was. In de metaalproductenindustrie was het bedrag aan verkopen juist 2 procent lager ten opzichte van de overeenkomstige maand vorig jaar.

Ook in juli presteerde de basismetaal- en metaalproductenindustrie goed op de buitenlandse markt. Daar werd bijna 30 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Met name de basismetaal deed, met een omzetgroei van bijna 65 procent, goede zaken over de grens. In de subbranche metaalproductenindustrie bleef de omzetgroei beperkt tot circa 0,5 procent.

In eigen land zette de branche juist minder om dan in juli 2009. Dit verlies werd geheel gedragen door de metaalproductenindustrie waar de omzet bijna 3,5 procent lager was. In de basismetaal groeide de omzet wel met ruim 7 procent.

Aanzienlijk hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in juli bijna een kwart hoger dan een jaar eerder. Hierbij nam de waarde van de exportorders met bijna 40 procent toe. De toename van binnenlandse orderontvangsten was met ruim 7 procent een stuk bescheidener.

In zowel de basismetaalindustrie als in de metaalproductenindustrie nam de waarde van de buitenlandse orderontvangsten, met respectievelijk bijna 45 en ruim 30 procent, sterk toe. In de basismetaal namen, met ruim 40 procent, ook de binnenlandse orders stevig in waarde toe. De binnenlandse orders van de metaalproductenindustrie bleven hierbij achter: er was een bescheiden groei van bijna 1,5 procent.

Prijsstijging in buitenland het sterkst

In juli waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen in de basismetaalindustrie stegen, met 16 procent, harder dan die in de metaalproductenindustrie, waar ze met bijna 1 procent stegen. Voor de laatstgenoemde subbranche was het de eerste prijsstijging sinds maart 2009.

Binnen de metaalproductenindustrie waren de prijsstijgingen voor de binnenlandse markt en de exportmarkt nagenoeg gelijk. In de basismetaalindustrie stegen, met ruim 18 procent, de prijzen op de buitenlandse markt sterker dan in het binnenland, waar producten ruim 10 procent duurder werden.

Flink meer productie

In juli 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie per gemiddelde werkdag 14 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. De basismetaalindustrie had met bijna een kwart de sterkste productietoename. In de metaalproductenindustrie lag het productieniveau bijna 9 procent hoger.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)