Monitor zakelijke diensten tweede kwartaal 2010

De zakelijke dienstverleners hebben in het tweede kwartaal van 2010 opnieuw minder omgezet in vergelijking met een jaar eerder. De daling was wel een stuk kleiner dan in het eerste kwartaal. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn positief gestemd over het economische klimaat.

Licht herstel zakelijke dienstverleners

De omzetdaling van de zakelijke dienstverleners is in het tweede kwartaal uitgekomen op 3,8 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2009. Het voorzichtige herstel in de economie kwam vooral tot uiting in de cijfers van de uitzendbranche. Na zeven kwartalen van krimp nam de vraag naar uitzendkrachten dit kwartaal voor het eerst weer licht toe. Ook reclamebureaus deden het beduidend beter dan voorgaande kwartalen. Architecten daarentegen vertoonden nog geen herstel, hun omzet nam met ruim 14 procent af in vergelijking met een jaar eerder. Zij deden het hiermee het slechtst van alle onderscheiden branches in de zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverleners t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Wederom positieve stemming

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal zijn de ondernemers in de zakelijke dienstverlening positief gestemd over het economische klimaat. Dit blijkt uit de conjunctuurtest van juli 2010. Sinds het tweede kwartaal van 2009 is het oordeel over het economische klimaat telkens verbeterd.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Geen personeelsgroei verwacht

Ondanks het voorzichtige optimisme over het economische klimaat verwacht tweederde van de ondernemers dat de personeelssterkte onveranderd zal blijven. De verwachting over de omzet is nog steeds negatief. Per saldo verwacht 6 procent van de ondernemers dat de omzet zal afnemen. Ook verwacht per saldo 5 procent van de ondernemers dat de prijzen zullen toenemen.

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.