Monitor schoonmaakbranche tweede kwartaal 2010

In het tweede kwartaal van 2010 heeft de schoonmaakbranche iets meer omgezet dan een jaar eerder. De omzettoename komt na twee kwartalen met omzetdalingen. In de subbranche interieurreiniging van gebouwen bleef de omzet wel nog onder het niveau van het tweede kwartaal vorig jaar. Voor het derde kwartaal van 2010 is de stemming onder de ondernemers verslechterd. Verder zijn ze somber gestemd in hun verwachtingen over de omzet en de personeelssterkte.

Iets hogere omzet

In de schoonmaakbranche was in het tweede kwartaal van 2010 de omzet 0,5 procent hoger vergeleken met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De omzettoename was het gevolg van een hogere afzetprijs. Die steeg in het tweede kwartaal met circa 1 procent. Over het algemeen presteerden de schoonmakers in het tweede kwartaal beter dan de andere zakelijke dienstverleners. De zakelijke dienstverlening als geheel zette bijna 4 procent minder om dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor 

Omzetontwikkeling interieurreiniging blijft licht achter

De omzet van de subbranche interieurreiniging van gebouwen lag in het tweede kwartaal van 2010 krap 0,5 procent onder het niveau van het vergelijkbare kwartaal in 2009. De omzetdaling werd volledig veroorzaakt door een kleiner omzetvolume. In het tweede kwartaal brachten de interieurreinigers circa 1 procent hogere prijzen in rekening.

Negatief gestemd over economisch klimaat

Uit de conjunctuurtest van juli 2010 is gebleken dat de ondernemers in de schoonmaakbranche zeer pessimistisch waren gestemd over het economische klimaat. De groep met een negatief oordeel was per saldo 27 procentpunt groter dan de groep ondernemers met een positief oordeel.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Omzetdaling en minder personeel verwacht

De ondernemers zijn pessimistisch gestemd in hun verwachtingen voor het derde kwartaal van 2010, ondanks de prijsstijging die zij voorzien. Een op de vijf ondernemers verwacht dat de omzet gaat afnemen. Verder verwacht bijna één op de drie dat de personeelssterkte zal afnemen.

Verwachting voor het derde kwartaal 2010

Verwachting voor het derde kwartaal 2010 

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.