Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2010 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie meer orders hebben ontvangen en de productie hebben zien stijgen. Verder zijn zij optimistisch gestemd over de productieverwachting. Zij zijn daarentegen somber over de werkgelegenheid in hun branche.

Toename orderontvangsten

De ondernemers hebben in de periode mei tot en met juli meer orders ontvangen dan in de daaraan voorafgaande periode. De productie steeg volgens hen ook. Doordat de toename van de orderontvangst groter was dan de gemelde productiestijging, nam de werkvoorraad toe. De index van de orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, steeg naar 101,6 (juli 2000=100). Ondanks de toename van de werkvoorraad wordt deze door de ondernemers nog steeds als te klein beoordeeld, maar beduidend minder dan medio 2009 het geval was. Toen bereikte het oordeel over de orderpositie een dieptepunt. Sindsdien verbeterde het oordeel nagenoeg onafgebroken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Opnieuw toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een verdere productietoename. Zij menen echter dat de prijzen waartegen zij hun producten kunnen afzetten lager zullen zijn dan in de voorgaande periode. Ook verwachten zij dat de werkgelegenheid verder zal krimpen. Per saldo verwacht ongeveer één op de tien ondernemers een afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2010

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2010