Zuivelexport stijgt ondanks daling kaasexport

Nederland heeft in de eerste vijf maanden van 2010 voor 2,4 miljard euro aan zuivelproducten en eieren uitgevoerd. Dit is 11 procent meer dan in de eerste vijf maanden van 2009. Hierdoor zijn boter, eieren en ook melk en room terug te vinden in de top-tien stijgers zoals is te zien in de nieuwe visualisatie over de internationale handel in landbouwproducten. De kaasexport lag daarentegen in de periode januari tot en met mei 2010 ruim 17 procent lager dan een jaar eerder. 

Landbouwexport 8 procent toegenomen

In de eerste vijf maanden van 2010 lag de export van landbouwproducten met een waarde van 26,9 miljard euro 8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De toename van de landbouwexport voltrekt zich in een lager tempo dan de algehele exportstijging. In de eerste vijf maanden van 2010 steeg de totale exportwaarde met 18 procent.

Invoer landbouwproducten 4 procent hoger

In de periode januari tot en met mei 2010 lag de invoer van landbouwproducten met 16,0 miljard euro ruim 4 procent hoger dan in diezefde periode een paar eerder. Hiermee steeg de import van landbouwproducten beduidend minder snel dan totale goederenimport. De totale importwaarde van goederen steeg in deze periode met 18 procent.

Wiel Packbier

Bron: StatLine

De visualisatie 'Internationale handel landbouwproducten, top-tien stijgers en dalers' toont de landen en landbouwproducten waarvan de handelswaarde het sterkst is gestegen of gedaald. Het gaat hier over de 28 belangrijkste landbouwproducten. De landen en goederen die in deze visualisatie zijn meegenomen vertegenwoordigen een waarde van minimaal 2 miljoen euro. Door de ontwikkelingen in de internationale handel zijn er soms minder dan 10 landen of goederen in de top-tien. De visualisatie wordt maandelijks geactualiseerd. De visualisatie kan worden gestart door te kiezen voor import of export van goederen. Ook kan worden gekozen voor landen en maand of periode.