Realisaties: transportmiddelenindustrie

In juni heeft de transportmiddelenindustrie meer verkocht, meer geproduceerd en meer orders ontvangen dan in juni 2009. De eindproducten werden tegen een iets hogere prijs verkocht dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet hoger

In juni 2010 was de omzet van de transportmiddelenindustrie 13 procent hoger dan een jaar eerder. Iets hogere afzetprijzen en een gunstig werkdagpatroon hadden een gunstig effect op de omzet. Het gemiddelde werkdagvolume was in juni een kleine 7 procent groter dan een jaar eerder. Deze groei komt geheel voor rekening van een sterk toegenomen afzet op de buitenlandse markt. Het aantal verkochte producten lag gemiddeld een kwart hoger dan een jaar eerder. Op de thuismarkt gingen de zaken minder voorspoedig met 17 procent minder afzet.

Na zes kwartalen met omzetdalingen ging het in het tweede kwartaal van 2010 weer beter met de transportmiddelenindustrie. De omzet was 13 procent hoger, het daarbij behorende omzetvolume nam toe met 15 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal verleden jaar.

Hard groeiende vraag naar nieuwe producten

De orderontvangsten van de transportmiddelenindustrie waren in juni bijna driekwart hoger dan een jaar eerder. De vraag naar nieuwe producten vanuit het buitenland verdubbelde zelfs ruimschoots. Op de Nederlandse markt werd voor 16 procent meer aan orders binnengehaald.

Omdat ook in april en mei flink veel nieuwe orders zijn geregistreerd, kwam het tweede kwartaal uit op een groei van bijna 90 procent. In eigen land namen de orderontvangsten toe met een vijfde en over de grens met liefst 140 procent. Echter, een jaar lag de vraag naar nieuwe producten op het dieptepunt.

Producten iets duurder

In juni waren de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie 1 procent hoger dan in juni 2009. In eigen land stegen de prijzen iets meer dan in het buitenland.

In het tweede kwartaal lagen de prijzen ruim 0,5 procent hoger.

Flink hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in juni 2010 per gemiddelde werkdag 15 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

De groei in het tweede kwartaal was zelfs nog iets sterker: de gemiddelde dagproductie nam toe met 19 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)