Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie blijft het zorgenkindje van de industrie. In juni 2010 waren er opnieuw omzet- en productieverliezen vergeleken met de overeenkomstige maand het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was ook het omzetvolume kleiner. De branche deed haar producten tegen een lagere prijs van de hand dan in juni 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2010)

Enige branche met omzetverlies

In juni 2010 heeft de hout- en bouwmaterialenindustrie circa 5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Hiermee was zij de enige industriële branche met een omzetverlies. Het verlies werd volledig gedragen door teleurstellende zaken op de binnenlandse markt. De omzet in eigen land viel, mede door de malaise in de bouw, met ruim 7 procent terug. Op de exportmarkt werd voor de vijfde opeenvolgende maand meer omgezet. Het bedrag aan verkopen lag daar ruim 8 procent boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Juni telde in 2010 een werkdag meer. Dit had een positief effect op de omzet. Een kleiner omzetvolume en een lagere afzetprijs beïnvloedden het bedrag aan verkopen juist negatief. Per gemiddelde werkdag was de afzet ruim 8 procent kleiner dan in juni 2009.

Van de twee onderliggende branches kon de houtindustrie het minst slechte omzetresultaat overleggen. Het bedrag aan verkopen lag hier bijna 1 procent onder het niveau van een jaar eerder. De bouwmaterialenindustrie had in juni bijna 7 procent minder omzet.

In het tweede kwartaal van 2010 zette de hout- en bouwmaterialenindustrie ruim 7 procent minder om dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume iets meer dan 4 procent kleiner. Met deze ontwikkelingen presteerde de branche in het tweede kwartaal aanzienlijk minder slecht dan in het eerste. Toen namen, ook vanwege de strenge winter, zowel de omzet als de afzet met circa een vijfde af.

Lagere afzetprijs

Afnemers betaalden in juni per eenheid gereed product gemiddeld ruim 1 procent minder dan in juni vorig jaar. Hierbij liepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland nauwelijks uiteen. In de subbranche houtindustrie daalde met bijna 2,5 procent de afzetprijs het hardst. De producten van de bouwmaterialenindustrie werden ruim 0,5 procent goedkoper vergeleken met een jaar eerder.

De prijsontwikkeling in het tweede kwartaal was vergelijkbaar met de ontwikkeling in juni.

Weer minder productie

In de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn al bijna twee jaar productiedalingen ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Ook in juni kon de branche deze trend niet ombuigen: de gemiddelde dagproductie was bijna 6 procent kleiner.

In het tweede kwartaal van 2010 werd bijna 5 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. De productiedaling was hiermee een stuk minder sterk dan in de voorgaande kwartalen.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In september (verslagmaand juli 2010) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         juli 2010, november 2010, maart 2011

Papier- en grafische industrie               augustus 2010, december 2010, april 2011

Meubelindustrie                                      september 2010, januari 2011, mei 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2010, februari 2011, juni 2011