Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

In vergelijking met een jaar eerder werd in juni 2010 door de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie meer omgezet en meer geproduceerd. Producten werden tegen een hogere prijs verhandeld. In de chemische industrie en in de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten hoger.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2010)

Forse omzetgroei

Van de totale branche was de omzet in juni ruim 35 procent hoger dan een jaar eerder. In eigen land was de omzetgroei met circa de helft het grootst. Daarbuiten nam de omzet met ruim een kwart toe.

De omzetontwikkelingen van de vier subbranches waren in juni verschillend. In de aardolie-industrie groeide de omzet met bijna 60 procent. Deze forse toename gaat samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie op de wereldmarkt. De omzet van de chemie was in juni bijna 30 procent hoger dan in juni 2009. Deze toename is vrijwel geheel het gevolg van duurdere producten. Juni is de eerste maand van 2010 waarin het verkoopvolume van de chemische industrie kleiner is dan in de overeenkomstige maand van 2009. In de rubber- en kunststofproductenindustrie was de omzet 10 procent hoger. Deze toename wordt voor circa 30 procent veroorzaakt door een groter verkoopvolume per eenheid product. De omzet van de farmaceutische industrie was in juni een fractie lager. Het gunstige seizoenspatroon en de hogere afzetprijzen konden het verlies aan afzet (8 procent) niet compenseren.

In het tweede kwartaal van 2010 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 40 procent hoger dan in dezelfde periode van 2010. Alle subbranches hadden meer omzet.

Hogere orderontvangsten

Als gevolg van de economische crisis was in de chemie in juni 2009 de vraag naar nieuwe producten sterk verminderd. Een jaar later gaat het beduidend beter. De orderportefeuille was in juni 2010 in die subbranche dan ook een kwart meer waard. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De chemie kende een uitstekend tweede kwartaal. Er werd 35 procent meer aan nieuwe orders geregistreerd. De farmaceutische industrie had met een toename van 11 procent eveneens een goed kwartaal.

Stijging afzetprijzen

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in juni 2010 ruim 20 procent duurder dan in juni vorig jaar. De stijging was in de aardolie-industrie en de chemie met circa een kwart het sterkst. De prijsontwikkelingen in de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie waren veel minder spectaculair.

In het tweede kwartaal van 2010 was de prijs per eenheid product gemiddeld een kwart hoger.

Hogere productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in juni een kleine 4 procent groter dan in dezelfde maand van 2009.

In april en mei was de productiegroei iets groter dan in juni. Over het hele tweede kwartaal werd een productietoename gemeten van ruim 7 procent.

Forse groei volume bruto toegevoegde waarde

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 15,5 procent groter dan een jaar eerder. Deze groei was de grootste sinds de eeuwwisseling. Ook in het vierde kwartaal van 2009 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met ruim 12,5 procent fors. In het derde kwartaal groeide dit volume nog met slechts 1,2 procent. Vanaf het derde kwartaal van 2008 volgden er vier kwartalen met een afname.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)