Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2010 blijkt dat de productie in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie weliswaar is toegenomen, maar de toename is niet zo sterk als de vorige maand. De orderontvangsten zijn net als in juni gestegen en naar verwachting zullen de afzetprijzen in de komende drie maanden stijgen. Wat betreft de werkgelegenheid zijn de ondernemers nog steeds somber gestemd.             

Gerealiseerde productie minder toegenomen

De toename van de orderontvangsten is nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als in de voorgaande maand.  De ondernemers beoordelen hun orderpositie, net als in juni, nog steeds als te klein. De gerealiseerde productie in deze branche is toegenomen, maar vergeleken met juni is de toename minder sterk. Door de toename van de orderontvangsten is de werkvoorraad gestegen en is de index van de orderpositie uitgekomen op 93,3 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Daling verwachte productie en opnieuw minder personeel

Voor het komende kwartaal voorzien de ondernemers een lichte daling van de productie. Naar verwachting zullen de afzetprijzen die zij aan hun afnemers in rekening brengen weer gaan stijgen. Verder zijn de ondernemers wederom somber gestemd over de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor juli tot en met september 2010

Verwachting voor juli tot en met september 2010

Concurrentiepositie exportmarkt binnen EU verbeterd

De ondernemers hebben hun concurrentiepositie op de Nederlandse markt in de afgelopen maanden nauwelijks zien veranderen. Op de buitenlandse markt daarentegen verbeterde de positie; met name het gebied binnen de EU. Per saldo verwacht vijftien procent van de bedrijven een toename van de export.