Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in mei 2010 iets lager dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren het omzet- en het productievolume wel groter. Ook de afzetprijs lag boven het niveau van mei 2009. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2010 groter dan in het overeenkomstige kwartaal van het afgelopen jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet omlaag, afzet groeit

De voedings- en genotmiddelenindustrie behaalde in mei 2010 circa 1 procent minder omzet dan een jaar eerder. De afname werd volledig veroorzaakt door tegenvallende omzetresultaten op de binnenlandse markt. Het bedrag aan verkopen bleef hier bijna 4,5 procent onder het niveau van mei vorig jaar. In het buitenland werd ruim 2 procent meer omgezet. De gestegen afzetprijs had een positief effect op de omzet. Twee werkdagen minder in vergelijking met mei 2009, beïnvloedde het bedrag aan verkopen juist negatief. Per gemiddelde werkdag ontwikkelde het omzetvolume van de branche zich positief. Het was de eerste afzetgroei na drie maanden met afzetdalingen.

De omzetontwikkelingen van de drie onderliggende branches liepen in mei sterk uiteen. Zo had de tabakverwerkende industrie bijna een kwart minder omzet. In de voedingsmiddelenindustrie lag het bedrag aan verkopen krap 0,5 procent boven het niveau van mei vorig jaar. De drankenindustrie deed relatief de beste zaken. In deze subbranche nam de omzet met bijna 7 procent toe.

Sterke stijging afzetprijs

In mei 2010 stegen de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie het sterkst in prijs sinds augustus 2008. Ze waren ruim 4,5 procent duurder dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. In het buitenland steeg de afzetprijs met ruim 6 procent en in het binnenland met 3 procent.

Alle onderliggende branches hadden prijsstijgingen ten opzichte van mei 2009. In de voedingsmiddelenindustrie en in de tabakverwerkende industrie steeg de afzetprijs met circa 5 procent. De drankenindustrie deed haar producten gemiddeld 1 procent duurder van de hand.

Weer meer productie

Per gemiddelde werkdag produceerde de branche in mei bijna 2 procent meer dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder.

Van de subbranches noteerde, met ruim 4,5 procent, alleen de voedingsmiddelenindustrie een productiegroei. De drankenindustrie en de tabakverwerkende industrie hadden productiedalingen van respectievelijk bijna 1,5 en ruim 7 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de derde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)