Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie lijkt zich te herstellen na een periode waarin de branche diep getroffen werd door de economische crisis. Zo was de omzet in mei 2010 een stuk hoger dan een jaar geleden. Er werd ook fors meer geproduceerd als gevolg van grotere vraag naar nieuwe producten. De eindproducten werden gemiddeld tegen een iets hogere prijs verkocht dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet hoger

In mei 2010 was de omzet een vijfde hoger dan een jaar eerder. Dit kwam voornamelijk door fors grotere afzet. Daarnaast hadden iets hogere afzetprijzen en een minder gunstig seizoenspatroon een dempend effect op de omzet. Op de exportmarkt was de omzet ruim een kwart hoger. Binnen de landsgrenzen werd 13 procent meer omgezet.

Toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de orderontvangsten is in mei ruimschoots verdubbeld in vergelijking met mei 2009. De vraag vanuit het buitenland nam zelfs met meer dan 150 procent toe. In eigen land werd er voor 30 procent meer aan orders geregistreerd.

Producten iets in prijs gestegen

In mei waren de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie ruim 0,5 procent hoger dan in mei 2009. In eigen land stegen de prijzen gemiddeld iets meer dan in het buitenland.

Flink hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in mei 2010 per gemiddelde werkdag ruim 30 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Het was de derde productiegroei op rij na een periode van zestien maanden met productiedalingen. De branche werd in december 2008 flink geraakt door de economische crisis. Daarna werd iedere maand minder geproduceerd dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De neerwaartse spiraal kon gelukkig in maart van dit jaar worden omgebogen.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)