Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie had in mei 2010 meer omzet dan een jaar geleden. Ook het productievolume was groter. Een minpuntje vormt de lagere waarde van de orderontvangsten. De afzetprijzen lagen iets hoger dan een jaar geleden.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2010)

Omzet hoger

In mei 2010 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer verkocht dan vorig jaar. De omzet kwam 16 procent hoger uit, bij iets hogere afzetprijzen. Wel kende mei een ander werkdagpatroon dan in 2009.

Vrijwel de gehele omzettoename komt voor rekening van de machine-industrie. Deze subbranche behaalde een omzetgroei van bijna een kwart. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie nam de omzet met een kleine 3 procent toe.

In beide subbranches is de omzetgroei volledig toe te schrijven aan het buitenland. In de machine-industrie werd er bijna 40 procent meer omgezet in het buitenland. In het buitenland was dat bijna 8 procent minder. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie waren die percentages respectievelijk 6 en -4 procent.

Minder orders ontvangen

De waarde van de orderontvangsten ontwikkelde zich in de elektrotechnische en machine-industrie in mei teleurstellend. De waarde ervan was 17 procent lager dan een jaar eerder. De beide subbranches, de machine-industrie en de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie, ontvingen respectievelijk 23 procent en 7 procent minder aan orders. Daarbij lieten zowel de binnenlandse als de buitenlandse klanten het afweten.

Afzetprijzen iets hoger

Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verhoogden in een jaar tijd hun prijzen licht. In beide subbranches stegen de prijzen met bijna 1 procent. Vooral Nederlandse klanten kregen te maken met de hogere afzetprijzen. Zij betaalden in mei ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. Buitenlandse klanten waren nauwelijks duurder uit.

Meer geproduceerd

De productie in de elektrotechnische en machine-industrie is in mei toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Het geproduceerde volume per gemiddelde werkdag was 10 procent groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)