Monitor auto- en motorbranche vierde kwartaal 2009

De omzet in de auto- en motorbranche is in het vierde kwartaal van 2009 met ruim 11 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een omzetdaling van ruim 20 procent vielen in de bedrijfsautobranche de hardste klappen.

Omzet auto- en motorbranche sterk gekrompen

In 2009 was de omzet in de auto- en motorbranche bijna 17 procent lager dan een jaar eerder. Dat is vooral te wijten aan de economische crisis en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten en het bedrijfsleven. Hoewel de autoreparatiebedrijven in 2009 ruim 5 procent minder omzet behaalden, werd deze branche in 2009 in vergelijking met de overige autobranches het minst geraakt door de crisis.

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Vraag naar nieuw personeel afgenomen

In het vierde kwartaal van 2009 stonden er 1 600 vacatures open in de auto- en motorbranche. Dit is één derde minder dan in datzelfde kwartaal in 2008. Toen stonden er nog 2 400 vacatures open.

Aantal openstaande vacatures

Aantal openstaande vacatures

Bedrijfsautobranche krijgt hardste klappen

Bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in handel en reparatie van bedrijfsauto’s noteerden in het vierde kwartaal van 2009 het grootste omzetverlies. De omzet in deze branche was ruim één vijfde lager dan in datzelfde kwartaal van 2008. Door de economische crisis is de vraag naar nieuwe bedrijfsauto’s fors gedaald. In het vierde kwartaal zijn ruim 43 procent minder nieuwe bedrijfsauto’s verkocht. Vooral de verkoop van trekkers en vrachtauto’s nam drastisch af. De omzet in deze voertuigen daalde met respectievelijk 72 en 58 procent.

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Afnemende krimp omzet personenautobranche

De personenautobranche, met een aandeel van ruim 50 procent veruit de grootste branche binnen de auto- en motorsector, werd voor het achtste achtereenvolgende kwartaal geconfronteerd met een omzetdaling. De omzet in deze branche daalde in het vierde kwartaal 2009 met ruim 13 procent ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2008.

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzetontwikkeling personenautobranche

10 procent minder nieuwe personenauto’s verkocht

In het vierde kwartaal van 2009 is het aantal verkochte nieuwe personenauto’s afgenomen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Er werden ruim 71 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er nog bijna 79 duizend.

Aantal nieuwverkochte personenauto's

Aantal nieuwverkochte personenauto's

Omzetdaling autoservicebedrijven relatief minder fors

De forse daling in de verkoop van nieuwe personenauto’s betekent dat er langer in bestaande auto’s wordt gereden. Hierdoor daalde omzet van de gespecialiseerde garagebedrijven in het vierde kwartaal minder fors dan de gemiddeld gemeten omzetdaling in de auto- en motorbranche.

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Handel in auto-onderdelen lijkt weg omhoog ingezet te hebben

De handelaren in auto-onderdelen boekten in het vierde kwartaal van 2009 bijna 4 procent meer omzet. Hiermee kwam deze branche na 5 kwartalen omzetverlies voor het eerst weer in de plus.

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Afnemende krimp in motorbranche

In het vierde kwartaal van 2009 daalde de omzet in de motorfietsenbranche met 9 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2008. Het dieptepunt in de omzetontwikkeling lag in het eerste kwartaal van 2009. Toen daalde de omzet met bijna 18 procent.

Omzetontwikkeling motorfietsbedrijven

Omzetontwikkeling motorfietsbedrijven

Veel minder nieuwe motorfietsen verkocht

In het vierde kwartaal van 2009 werden ruim 1 300 nieuwe motorfietsen verkocht. Dat is duidelijk minder dan in het vierde kwartaal van 2008. Toen reden er nog bijna 1 600 nieuwe motoren de showroom uit. De verkoop van motoren is sterk seizoensgebonden. In het laatste kwartaal van het jaar worden altijd minder motorfietsen verkocht dan in de overige kwartalen.

Aantal nieuwverkochte motorfietsen

Aantal nieuwverkochte motorfietsen