Effecten verzekeraars en pensioenfondsen weer op niveau van voor de crisis

Een belangrijk deel (82 procent) van de bezittingen van verzekeraars en pensioenfondsen is belegd in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen. In het eerste kwartaal van 2010 kwam de omvang van deze beleggingen uit op bijna 920 miljard euro. Dit is slechts 11 miljard euro onder het hoogste niveau ooit dat in het derde kwartaal van 2007 werd bereikt. De invloed van de financiële crisis, die de waarde van de beleggingen sterk aantastte, is daarmee grotendeels ongedaan gemaakt.

Verplichtingen boven 1 biljoen euro

Tegenover de beleggingen van de verzekeraars en pensioenfondsen staan de levensverzekerings- en pensioenverplichtingen aan huishoudens. Deze verplichtingen bereikten in het eerste kwartaal van 2010 voor het eerst een niveau van meer dan één biljoen euro.

Beleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen

Beleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen

Aankopen compenseren waardedaling

Het herstel van de beleggingsportefeuille is het gevolg van zowel de waardestijging van de effecten na het eerste kwartaal van 2009 als nieuwe aankopen. In de periode van het vierde kwartaal van 2007 tot en met het eerste kwartaal 2009 verloren verzekeraars en pensioenfondsen door koersdalingen per saldo bijna 204 miljard euro op hun beleggingsportefeuille. In diezelfde periode kochten ze voor iets minder dan 33 miljard euro aan effecten bij. In de kwartalen daarna is vooral door de stijging van beurskoersen bijna 147 miljard euro van het verlies weer goed gemaakt. In de laatste vier kwartalen werd bovendien voor bijna 14 miljard euro aan effecten bijgekocht.

Steeds meer participaties in beleggingsfondsen

Hoewel het aandeel van de beleggingsfondsen binnen de effectenportefeuille van verzekeraars en pensioenfondsen al enkele jaren gestaag toeneemt, is de groei ervan vooral in de laatste vier kwartalen opvallend. Deze versnelling is het gevolg van de overdracht van aandelen en obligaties aan beleggingsinstellingen die zij daarvoor zelf hebben opgericht. Voor hun effecten kregen zij participatiebewijzen in deze beleggingsfondsen terug. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2010 bedroeg het belang in beleggingsfondsen ruim 39 procent; een jaar eerder was dit nog slechts 15 procent.