Benzineprijs blijft hoog door zwakke euro

Automobilisten merkten in mei vrij weinig van de prijsdaling van olie. Ondanks de dalende olieprijs bleef de prijs van Euro95 nagenoeg gelijk aan die in de maand ervoor. Dit is vooral het gevolg van de zwakke euro.

Prijs olie en benzine

Prijs olie en benzine

Euro minder waard

De euro is de afgelopen maanden steeds minder waard geworden. In mei noteerde de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar gemiddeld 1,257. Een half jaar eerder was dit nog gemiddeld 1,492. Door de waardevermindering van de euro, daalde de prijs van olie minder hard. De olieprijs in dollar daalde in mei met ruim 10 procent vergeleken met april. Omgerekend naar euro was de daling maar 4 procent.

Euro-dollarkoers

Euro-dollarkoers

Recente prijzen

De meest recente pompprijs van maandag 28 juni 2010 was gemiddeld 1,522 euro per liter. De consument betaalde deze dag 9 eurocent meer dan begin van dit jaar. Vergeleken met 1 januari 2009 betaalt de consument ruim 36 eurocent per liter meer.

Voor diesel werd op 28 juni 1,198 euro betaald en LPG kostte die dag 0,630 euro.

Sinds 10 mei publiceert het CBS gemiddelde pompprijzen voor motorbrandstoffen. De dagprijzen worden iedere maandag gepubliceerd tot en met de maandag van een week eerder. De bron van de data is Travelcard Nederland bv

Julius Hage en Koen Link

Bron: StatLine, Consumentenprijzen, pompprijzen