Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2010 blijkt dat de ondernemers in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie een hogere productie hebben gerealiseerd en meer orders hebben ontvangen. Zij vinden hun orderportefeuille echter nog te klein. Ook voorzien ze enige krimp van de werkgelegenheid in hun branche. Naar verwachting zal de productie gaan toenemen tegen hogere afzetprijzen.

Orderontvangsten opnieuw toegenomen

Het aantal ondernemers dat een toename van de orderontvangsten opgeeft, is in ruim drie jaar niet zo hoog geweest als in juni. Ruim een op de drie ondernemers gaf aan dat de orderontvangsten zijn toegenomen. Zij beoordelen de werkvoorraad echter als te klein. Dankzij de toename van de orderontvangsten is de orderportefeuille licht gegroeid, ondanks dat de ondernemers een hogere productie hebben gerealiseerd. De index van de orderpositie is iets gestegen en bedroeg in juni 100,3 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Beduidend minder somber over werkgelegenheid

Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een groei van de productie tegen hogere afzetprijzen. Zij zijn beduidend minder somber gestemd over de werkgelegenheid in hun branche dan in de vorige periode. Per saldo verwacht 3 procent een afname van de werkgelegenheid.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2010

Verwachting voor juni tot en met augustus 2010