Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2010 blijkt dat de productie in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie sterk is toegenomen. De orderontvangsten zijn net als in mei gestegen en naar verwachting zullen de afzetprijzen in de komende maanden minder sterk stijgen. Over de werkgelegenheid blijven de ondernemers somber gestemd.        

Gelijke toename orderontvangsten

De toename van de orderontvangsten is nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven als in de voorgaande maand. Hoewel de ondernemers hun orderpositie nog steeds als te klein beoordelen, is hun aantal in juni echter beduidend minder groot dan in mei. Er is door de branche een hogere productie gerealiseerd dan in de afgelopen maanden. Door de toename van de orderontvangsten is de werkvoorraad op hetzelfde niveau gebleven. De index van de orderpositie is met 92,0 (juli 2000=100) dan ook nagenoeg gelijk als in mei.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Minder hoge afzetprijzen en opnieuw minder personeel

Voor de komende drie maanden voorzien de ondernemers een lichte toename van de productie. Naar verwachting zullen de afzetprijzen die zij aan hun afnemers in rekening brengen minder sterk stijgen. Verder zijn de ondernemers wederom somber gestemd over de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2010

Verwachting voor juni tot en met augustus 2010