Beleggingen institutionele beleggers

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

De weegschaal laat de verdeling over binnen- en buitenlandse beleggingen zien voor het totaal van de institutionele beleggers. (pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen). Door de visualisatie af te spelen is te zien dat in 1980 de weegschaal nog vrijwel geheel doorslaat naar de binnenlandse beleggingen.

Vanaf midden jaren negentig versnelt het aandeel van de buitenlandse beleggingen, en in 2001 volgt het omslagpunt als de buitenlandse beleggingen voor het eerst groter zijn dan de binnenlandse beleggingen. In de periode 2001-2007 slaat de weegschaal behoorlijk door naar de buitenlandse beleggingen. Vanaf 2008 verandert het beeld weer. In 2008 slaat de financiële crisis een groot gat in vooral de buitenlandse beleggingen. In 2009 zorgt de inleg door enkele pensioenfondsen in door hen opgerichte beleggingsfondsen voor een toename van de binnenlandse beleggingen.

Deze twee ontwikkelingen brengen de weegschaal weer meer in balans.