Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie had in april 2010 een omzetgroei vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was ook het productievolume groter. Het omzetvolume nam echter af. De producten van de branche werden duurder ten opzichte van april vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2010)

Hogere omzet, maar kleinere afzet

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in april 2010 ruim 1,5 procent meer omgezet dan in de vergelijkbare periode het jaar ervoor. Op de exportmarkt groeide de omzet met bijna 6 procent. In het binnenland nam het bedrag aan verkopen juist met bijna 2,5 procent af. In april kwam de totale omzetgroei volledig voor rekening van gestegen afzetprijzen. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume 2 procent kleiner dan een jaar eerder. In eigen land werden ruim 4,5 procent minder producten verkocht. Over de grens verliepen de zaken beter: daar groeide de afzet met circa 1 procent.

Alleen de drankenindustrie had in april een afzetstijging. Daar nam het omzetvolume per gemiddelde werkdag met ruim 1 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De subbranches voedingsmiddelenindustrie en tabakverwerkende industrie hadden afzetdalingen van respectievelijk krap 0,5 en 21 procent.

Producten duurder

De producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie werden in april ruim 3,5 procent duurder vergeleken met een jaar eerder. Met ruim 4,5 procent stegen op de buitenlandse markt de prijzen het hardst. In het binnenland werden producten 2,5 procent duurder.

Alle drie de onderliggende branches hadden in april 2010 prijsstijgingen. In de tabakverwerkende industrie lag de gemiddelde afzetprijs het verst boven het niveau van de vergelijkbare maand vorig jaar. In de drankenindustrie stegen producten relatief het minst sterk in prijs.

Productie wederom omhoog

In april heeft de branche per gemiddelde werkdag ruim 1,5 procent meer geproduceerd. Het was de vierde maand op rij waarin de productie groter was dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 1,1 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Het derde kwartaal werd afgesloten met een groei van 3 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)