Realisaties: transportmiddelenindustrie

In april 2010 werd in de transportmiddelenindustrie meer omgezet dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet was eveneens groter. Daarentegen nam de waarde van de orderontvangsten beduidend in waarde toe en werd er meer geproduceerd. Producten werden tegen een iets hogere prijs verkocht dan in april 2009.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2010)

2010-06-08-r-tri

Omzet hoger

In april 2010 werden bijna 11 procent meer eenheden product verkocht dan een jaar eerder. Deze volumegroei heeft er grotendeels voor gezorgd dat de omzet in vrijwel dezelfde orde van grootte toenam. Deze positieve resultaten zijn geheel het gevolg van gunstige ontwikkelingen op de exportmarkt. Daar groeiden de omzet en het bijbehorende volume met 28 procent. Op de binnenlandse merkt was de omzet juist ruim 9 procent lager, terwijl de afzet ruim 10 procent achter bleef bij dat van april 2009.

Toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de orderontvangsten was in april met circa 90 procent toegenomen in vergelijking met april 2009. Deze groei kwam vrijwel geheel voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt. Daar was de toename meer dan 150 procent. In eigen land werd 11 procent meer aan orders geregistreerd.

Producten iets in prijs gestegen

In april waren de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie krap 0,5 procent hoger dan in april 2009. In het buitenland betaalden afnemers nog vrijwel evenveel voor het Nederlandse fabricaat, maar in eigen land werden producten bijna 1,5 procent duurder.

Hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in april 2010 per gemiddelde werkdag bijna 9 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Het was de tweede productiegroei op rij na een periode van zestien maanden met productiedalingen. De branche werd in december 2008 flink geraakt door de economische crisis. Sindsdien produceerden de fabrikanten iedere maand minder dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Deze neerwaartse spiraal kon gelukkig in maart van dit jaar worden omgebogen.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)