Monitor schoonmaakbranche eerste kwartaal 2010

De schoonmaakbranche heeft in het eerste kwartaal van 2010 minder omgezet vergeleken met een jaar eerder. De omzetdaling was sterker dan in het kwartaal ervoor. In de subbranche interieurreiniging van gebouwen ontwikkelde de omzet zich benedengemiddeld. Desondanks is de stemming onder de ondernemers van de schoonmaakbranche opnieuw verbeterd. Ze zijn optimistisch in hun verwachtingen over de omzet en de afzetprijzen. Over de personeelssterkte voor het komende kwartaal zijn de ondernemers echter somber gestemd.

Omzet omlaag ondanks hogere afzetprijzen

In het eerste kwartaal van 2010 hebben de schoonmakers 5 procent minder omzet behaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2009. Het omzetverlies werd veroorzaakt door een beduidend kleiner omzetvolume. De afzetprijzen stegen in het eerste kwartaal met circa 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de schoonmaakbranche ontwikkelde de omzet zich minder slecht dan in de zakelijke dienstverlening als geheel. Daar werd bijna 7,5 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor 

Omzetontwikkeling interieurreiniging blijft achter

De omzet van de subbranche interieurreiniging van gebouwen bleef in het eerste kwartaal 6 procent onder het niveau van het overeenkomstige kwartaal in 2009. Het was voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de omzet in deze subbranche zich ongunstiger ontwikkelde dan die van de gehele schoonmaakbranche. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2010 was het gevolg van een aanzienlijke terugval in het omzetvolume. De interieurreinigers brachten bijna 1,5 procent hogere prijzen in rekening ten opzichte van een jaar eerder.

Positief gestemd over economisch klimaat

Uit de conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat de ondernemers in de schoonmaakbranche voor het eerst in bijna twee jaar weer optimistisch waren gestemd over het economische klimaat. Per saldo oordeelde 7 procent van de ondernemers hierover positief.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Wederom optimistische verwachtingen

De ondernemers zijn erg optimistisch gestemd in hun verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2010. Ruim een derde verwacht een omzettoename, terwijl een op de vier eveneens een stijging van de prijzen voorziet. Verder verwacht bijna een op de tien ondernemers dat de personeelssterkte af zal nemen.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Verwachting voor het tweede kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.