Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2010 blijkt dat de orderontvangsten en de productie in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie minder sterk zijn toegenomen. De orderportefeuille is licht verbeterd en naar verwachting zullen de afzetprijzen in de komende maanden stijgen. De ondernemers blijven echter pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid in hun branche.              

Minder grote toename orderontvangsten

Hoewel de orderontvangsten nog steeds toenemen, is de toename in mei minder groot dan in april. Per saldo beoordelen de ondernemers hun orderpositie als te klein. De groep ondernemers die deze mening onderschrijft, is echter kleiner dan in de voorgaande 18 maanden het geval was. De productie is minder sterk toegenomen dan in de voorgaande maanden. Door de toename van de orderontvangsten is de werkvoorraad iets gegroeid. De index van de orderpositie is in mei licht gestegen naar 92,1 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen en wederom minder personeel

De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een bescheiden productiegroei. Ook menen zij hun afnemers hogere afzetprijzen in rekening te kunnen brengen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers nog steeds somber gestemd.

Verwachting voor mei tot en met juli 2010

Verwachting voor mei tot en met juli 2010