Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat de ondernemers evenveel orders in portefeuille hebben als in de maand maart. Zij zijn voor de komende drie maanden optimistisch over de productie; er wordt een toename voorzien. De ondernemers zijn nog steeds pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid.

Orderportefeuille onveranderd

In de periode februari tot en met april hebben de ondernemers nagenoeg evenveel orders ontvangen als in de daaraan voorafgaande drie maanden. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is ten opzichte van maart gelijk gebleven op 120 (juli 2000=100). De omvang van de orderportefeuille wordt in april iets minder negatief beoordeeld dan een maand eerder.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Er wordt een stijging van de productie verwacht. Ruim dertig procent van de ondernemers is die mening toegedaan. Eén op de tien ondernemers verwacht de afzetprijzen te verhogen en voorziet dat de werkgelegenheid in de komende maanden verder afnemen.

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Concurrentiepositie

De concurrentiepositie verbeterde in de afgelopen drie maanden, volgens de ondernemers. Dat geldt voor de binnenlandse markt en de EU-markt. Eén op de zes verwacht een groei van de export .