Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2010 blijkt dat de orderontvangst en de productie in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie zijn toegenomen. De orderportefeuille werd echter iets kleiner. De verwachting is dat de afzetprijzen in de komende maanden zullen stijgen. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers nog steeds pessimistisch gestemd.               

Oordeel orderpositie nog steeds negatief

Ondanks een toename van de orderontvangst beoordelen de ondernemers hun orderpositie per saldo nog steeds als te klein. Het oordeel is echter minder negatief dan in de afgelopen maanden. De productie steeg ook en de stijging was groter dan de toename van de orderontvangst waardoor de werkvoorraad iets slonk. De index van de orderpositie is in april teruggelopen naar 91,6 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen, minder personeel

Voor de komende maanden verwachten de ondernemers slechts een bescheiden productiegroei te kunnen realiseren. Daarnaast voorzien zij een stijging van de afzetprijzen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers somber gestemd. Bij één op de tien bedrijven zal het personeelsbestand naar verwachting krimpen.

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Verwachting voor april tot en met juni 2010

Concurrentiepositie exportmarkt verbeterd

De ondernemers hebben hun concurrentiepositie op de Nederlandse markt in de afgelopen maanden nauwelijks zien veranderen. Op de buitenlandse markt daarentegen verbeterde de positie; met name het gebied buiten de EU. Twintig procent van de bedrijven verwacht een toename van de export.