Realisaties: transportmiddelenindustrie

In februari 2010 werd in de transportmiddelenindustrie minder omgezet en minder geproduceerd dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet was eveneens kleiner. Daarentegen nam de waarde van de orderontvangsten beduidend in waarde toe. Producten werden tegen vrijwel dezelfde prijs verkocht als in februari 2009.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet daalt

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in februari 2010 bijna 3,5 procent lager. In februari liepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland sterk uiteen. In eigen land was het totaalbedrag aan verkopen ruim 7 procent lager, terwijl op de exportmarkt de omzet slechts 0,5 procent achter bleef bij februari 2009. De bijbehorende volumes van de gemiddelde dagomzet waren respectievelijk ruim 8 procent en krap 0,5 procent kleiner. In totaal bleef de afzet ruim 3,5 procent onder het niveau van februari 2009.

Toenemende vraag naar nieuwe producten

In februari vertegenwoordigde de orderportefeuille een 35 procent hogere waarde aan orders dan een jaar eerder. In het binnenland nam de waarde van de orderontvangsten toe met bijna 45 procent. Op de exportmarkt werd 30 procent meer aan orders ontvangen dan in februari 2009.

Producten even duur

In februari lagen de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie gemiddeld op hetzelfde niveau als februari 2009. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan de prijsverlagingen van de afgelopen tien maanden.

Minder productie

In de transportmiddelenindustrie werd in februari per gemiddelde werkdag ruim 2,5 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. De branche werd in december 2008 flink geraakt door de economische crisis. In de periode december 2008 – februari 2010 werd ruim een kwart minder geproduceerd dan in de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)