Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

Februari 2010 was een goede maand voor de elektrotechnische en machine-industrie. De omzet en de waarde van de ontvangen orders warden beduidend hoger dan in februari 2009. Ook de productie is duidelijk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De afzetprijzen lagen op vrijwel hetzelfde niveau.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet stijgt fors

In februari was de omzet van de elektrotechnische en machine-industrie met een toename van 22 procent fors hoger dan een jaar eerder. Doordat de prijzen op een vergelijkbaar niveau lagen als vorig jaar, kwam ook de afzet 22 procent hoger uit. Hoewel dit goede resultaten zijn, lagen de verkopen nog duidelijk onder het niveau van twee jaar geleden.

De omzetgroei kwam volledig door de fors toegenomen afzet in het buitenland. De waarde ervan was bijna 40 procent hoger dan in februari 2009. Op de Nederlandse markt werd daarentegen ruim 9 procent minder omgezet.

Dit verschil tussen de buiten- en binnenlandse omzetontwikkelingen was zichtbaar in beide subbranches. In de machine-industrie steeg de omzet met 30 procent, geheel als gevolg van de buitenlandse omzet die de helft hoger was dan vorig jaar. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie was de omzetgroei met een kleine 8 procent wat gematigder. In het buitenland werd voor 16 procent meer verkocht, maar op de Nederlandse markt werd voor bijna 7 procent minder omgezet.

Waarde ontvangen orders hoger

Naast de omzet lagen in de elektrotechnische en machine-industrie ook de bestellingen op een hoger niveau dan vorig jaar. In februari 2010 was de waarde van de ontvangen orders 12 procent hoger. Net zoals bij de omzet kwam bij de orderontvangsten de groei volledig voor rekening van de buitenlandse klanten. Die bestelden voor 17 procent meer dan vorig jaar, terwijl uit eigen land juist bijna anderhalf procent minder aan orders werden ontvangen.

De machine-industrie ontving in februari 2010 voor 11 procent meer aan orders. Er kwamen vooral meer opdrachten uit het buitenland. Nederlandse klanten bestelden juist voor een kleine 8 procent minder aan machines dan een jaar eerder. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie namen de orderontvangsten met 14 procent toe.

Afzetprijzen vrijwel gelijk gebleven

In februari 2010 lagen in de elektrotechnische en machine-industrie de afzetprijzen gemiddeld op vrijwel hetzelfde niveau als in februari 2009.

De ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met bijna een procent, terwijl hun collega’s in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie hun prijzen juist met een kleine anderhalf procent verlaagden. Van deze prijsverlagingen profiteerden overigens alleen de buitenlandse klanten. Die gingen ruim 2 procent minder betalen, terwijl de Nederlandse klanten van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie juist iets duurder uit waren.

Meer geproduceerd

In februari 2010 heeft de elektrotechnische en machine-industrie duidelijk meer geproduceerd. De productie per gemiddelde werkdag was 11 procent groter dan een jaar geleden.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)