Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In februari 2010 daalde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie de omzet in vergelijking met februari 2009. Ook de prijzen daalden, terwijl de waarde van de ontvangen orders en de productie toenam in vergelijking met een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2010)

Omzet lager

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in februari 2010 bijna 4,5 procent lager dan februari 2009. Lagere afzetprijzen hadden een negatief effect op de omzet. De in het buitenland behaalde omzet was ruim 5 procent hoger. In het binnenland was het bedrag aan verkopen ruim 12 procent lager.

In de subbranche basismetaalindustrie werd 19 procent meer omgezet ten opzichte van februari 2009. Met 22 procent nam de omzet in het buitenland sterker toe dan in het binnenland waar de omzetgroei 7 procent was.

In de metaalproductenindustrie werd juist minder omgezet. Hier was sprake van een omzetdaling van 14 procent. In het binnenland bleef de omzet 15 procent onder het niveau van februari 2009 en in het buitenland bijna 10 procent.

Waarde orderontvangsten gestegen

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in februari bijna 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit werd veroorzaakt door een 12 procent hogere ontvangst aan exportorders. De orders op de binnenlandse markt waren ruim 5 procent lager in waarde.

In zowel de basismetaalindustrie als in de metaalproductenindustrie is er sprake van een toename van de buitenlandse orderontvangsten. De toename is met 18 procent sterker in de basismetaal- dan in de metaalproductenindustrie waar de exportorders met bijna 5 procent zijn toegenomen. Voor laatstgenoemde branche is het de eerste jaar-op-jaar toename van de exportorders sinds februari 2008. Dit was echter niet voldoende om de daling in binnenlandse orders te compenseren; de totale orderontvangsten daalden in de metaalproductenindustrie met ruim 4 procent.

In de basismetaalindustrie was naast de waarde van de buitenlandse orders ook de waarde van de binnenlandse orders gestegen. Deze laatste was met 13 procent toegenomen, in totaal stegen de orders in de basismetaal met bijna 17 procent.

Lagere afzetprijzen

In februari werden producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 3 procent goedkoper ten opzichte van een jaar eerder. De prijsdalingen op de binnenlandse en buitenlandse markt lagen voor zowel de basismetaal- als de metaalproductenindustrie rond die 3 procent.

Meer productie

In februari 2010 werd er in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 7 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. De toename werd geheel veroorzaakt door de basismetaalindustrie. Daar nam de productie met een derde toe. De metaalproductenindustrie had in februari een productiekrimp van ruim 3 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)