Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft ook in januari 2010 minder omgezet dan een jaar eerder. Lichtpuntje hierbij was dat per gemiddelde werkdag het omzetvolume en het productievolume in deze maand wel groter waren. De afzetprijzen lagen op nagenoeg hetzelfde niveau als in januari vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2009 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2010)

Lagere omzet, meer afzet

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag in januari bijna 3,5 procent onder het niveau van een jaar eerder. Met een daling van ruim 5 procent werd er vooral in het binnenland minder omgezet. Het bedrag aan buitenlandse verkopen was bijna 1,5 procent lager. Januari telde in 2010 een werkdag minder dan in 2009. De omzetafname werd volledig veroorzaakt door dit ongunstige seizoenseffect. Per gemiddelde werkdag ontwikkelde het omzetvolume van de branche zich juist positief. De hoeveelheid verkochte producten nam, na vier maanden op rij gedaald te zijn, met ruim 1,5 procent toe. Op de binnenlandse markt werd er krap 0,5 procent meer afgezet en op de exportmarkt werden ruim 3 procent meer producten verkocht dan een jaar eerder.

In alle drie de subbranches daalde in januari 2010 de omzet. Vooral in de tabakverwerkende industrie bleef het bedrag aan verkopen ver achter bij het niveau van januari vorig jaar. In die subbranche nam ook de afzet sterk af. De voedingsmiddelenindustrie en drankenindustrie verkochten wel meer producten dan in januari 2009.

Afzetprijzen vrijwel gelijk

De buitenlandse productenprijzen waren in januari vrijwel identiek aan het niveau van januari het jaar ervoor. Op de binnenlandse markt rekende de voedings- en genotmiddelenindustrie haar producten gemiddeld ruim 0,5 procent goedkoper af. Per saldo betaalden klanten per eenheid gereed product nagenoeg evenveel als een jaar eerder.

De prijsontwikkelingen van de onderliggende branches liepen in januari sterk uiteen. Hierbij had de voedingsmiddelenindustrie als enige een lichte prijsdaling. In deze subbranche werden producten ruim 0,5 procent goedkoper. De drankenindustrie voerde een prijsstijging van bijna 1,5 procent door ten opzichte van een jaar eerder. De prijsstijgingen in de tabakverwerkende industrie waren in januari het sterkst met een bijna 4,5 procent hogere prijs.

Meer productie

In de voedings- en genotmiddelenindustrie werd in januari per gemiddelde werkdag ruim 1,5 procent meer geproduceerd vergeleken met de overeenkomstige maand een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 1,1 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Het derde kwartaal werd afgesloten met een groei van 3 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)