Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2010 blijkt dat de ondernemers minder orders hebben ontvangen. Er heerst echter wel een optimistische stemming over de verwachtingen voor de komende periode. Dit geldt met name voor productie en de afzetprijzen. De ondernemers blijven wel pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid.

Orderportefeuille nagenoeg onveranderd

Voor de tweede maand op rij melden de ondernemers een afname van de orderontvangst. Doordat de gerealiseerde productie in de afgelopen periode ook afnam, bleef de orderportefeuille op nagenoeg hetzelfde peil. De index van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is uitgekomen op 120 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Ondanks een afname van de orderontvangst zijn de ondernemers optimistisch over de toekomstige productie. Voor de maanden maart tot en met mei voorziet per saldo 19 procent van hen een productiegroei bij stijgende afzetprijzen. De werkgelegenheid in de voedings- en genotmiddelenindustrie zal verder krimpen, dat verwacht per saldo 6 procent van de ondervraagde ondernemers.

Verwachting voor maart tot en met mei 2010

Verwachting voor maart tot en met mei 2010