Realisaties: transportmiddelenindustrie

In januari 2010 werd in de transportmiddelenindustrie minder omgezet en minder geproduceerd dan een jaar eerder. Ook de waarde van de orderontvangsten daalde stevig. Het volume van de gemiddelde dagomzet was wel iets groter. Producten werden iets goedkoper vergeleken met januari 2009.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2010)

Omzet daalt

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in januari 2010 bijna 3 procent lager. In januari liepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland sterk uiteen. In eigen land was het totaalbedrag aan verkopen ruim 6 procent lager, terwijl op de exportmarkt de omzet vrijwel gelijk bleef aan die van januari 2009. De bijbehorende volumes van de gemiddelde dagomzet waren respectievelijk ruim 2,5 procent kleiner en ruim 6 procent groter. In totaal bleef de afzet ruim 2,5 procent boven het niveau van januari 2009.

Waarde orderontvangsten daalt

In januari vertegenwoordigde de orderportefeuille een 35 procent lagere waarde aan orders dan een jaar eerder. Dit verlies komt geheel voor rekening van de ontwikkelingen in het buitenland. Daar daalde de waarde aan orderontvangsten met de helft, terwijl in het binnenland een toename van 15 procent gemeten werd.

Producten iets goedkoper

In januari werden de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met ruim 0,5 procent verlaagd. De prijs van het Nederlandse fabricaat daalde op de exportmarkt met ruim 1 procent. De afzetprijs in ons land steeg juist met krap 1 procent in vergelijking met januari het jaar ervoor.

Minder productie

In de transportmiddelenindustrie werd in januari per gemiddelde werkdag bijna 6 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)