Monitor schoonmaakbranche vierde kwartaal 2009

In het laatste kwartaal van 2009 was de omzet van de schoonmaakbranche lager dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008. In de branche ontstonden evenveel vacatures als dat er vervuld werden. De stemming onder de ondernemers is verbeterd. Ze zijn optimistisch in hun verwachtingen over de omzet, de afzetprijzen en de personeelssterkte voor het komende kwartaal.

Omzetdaling ondanks hogere afzetprijzen

De schoonmaakbranche heeft in het afsluitende kwartaal van 2009 bijna 2,5 procent minder omzet behaald. In hetzelfde kwartaal stegen de afzetprijzen met ruim 2,5 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Een beduidend lager omzetvolume zorgde voor de eerste omzetdaling na het derde kwartaal 2004. Toch behoorden ook in dit vierde kwartaal de schoonmakers nog tot de minst slecht presterende branche binnen de zakelijke dienstverlening. Als geheel zette de zakelijke dienstverlening 7,5 procent minder om dan een jaar eerder.
De omzet van de subbranche interieurreiniging van gebouwen was in het vierde kwartaal bijna 1 procent lager. De hierbij in rekening gebrachte prijzen stegen met ruim 3 procent vergeleken met het afsluitende kwartaal van 2008.
In 2009 steeg de omzet van de schoonmaakbedrijven met circa 1 procent. De afzetprijzen van de branche lagen 3 procent boven het niveau van 2008. De subbranche interieurreiniging van gebouwen voerde een nagenoeg even sterke prijsstijging door. Dit resulteerde in een 3 procent hogere omzet.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

 Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Opnieuw evenveel vacatures ontstaan als vervuld

In het laatste kwartaal van 2009 ontstonden in de schoonmaakbranche 5 duizend vacatures en werd er eenzelfde aantal vervuld. De schoonmaakbedrijven sloten het jaar 2009 af met 2 duizend openstaande vacatures, 700 minder dan aan het eind van 2008. In 2009 ontstonden in totaal 21 duizend vacatures. Dat zijn er bijna een kwart minder dan het jaar ervoor.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Minder negatief oordeel

Uit de conjunctuurtest van januari 2010 blijkt dat de ondernemers in de schoonmaakbranche minder somber gestemd zijn. Het oordeel over het huidige economische klimaat is beduidend minder pessimistisch dan in het voorgaande kwartaal.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Optimistische verwachtingen

De ondernemers zijn flink optimistisch gestemd in hun verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2010. Bijna de helft van hen voorziet een toename van de prijzen die ze aan hun opdrachtgevers berekenen. Ook verwacht één op de tien ondernemers dat de omzet en de personeelssterkte zullen stijgen.

Verwachting voor het eerste kwartaal 2010

Verwachting voor het eerste kwartaal 2010

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.