Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2010 blijkt dat de ondernemers hun orderpositie hebben zien krimpen. Er heerst echter wel een optimistische stemming over de verwachtingen voor de komende periode. Dit geldt met name over de te verwachten productie en de afzetprijzen. De ondernemers blijven wel pessimistisch gestemd over de werkgelegenheid.

Orderontvangst teruggelopen

Voor het eerst in vijf maanden is de orderontvangst afgenomen. Het oordeel over de orderpositie is negatiever geworden, omdat de ondernemers hun orderportefeuille hebben zien krimpen. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index orderpositie is iets afgenomen en komt uit op 119,2 (juli 2000=100). Verder beoordelen de ondernemers hun voorraden eindproduct als veel te groot, gelet op de te verwachten afzet.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Er is door de ondernemers in de afgelopen drie maanden veel minder productie gerealiseerd. Voor de periode februari tot en met april voorzien ze echter per saldo een productiegroei. Ook verwachten zij dat de afzetprijzen zullen gaan stijgen. Volgens de ondernemers zal de werkgelegenheid in hun branche verder verslechteren.

Verwachting voor februari tot en met april 2010

Verwachting voor februari tot en met april 2010