Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2010 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie nogal wisselend is. Enerzijds geven de behaalde resultaten van de branche nog onvoldoende reden tot tevredenheid bij de ondernemers. Anderzijds heerst onder de ondernemers wel een licht optimistische stemming over de te verwachten productie en de afzetprijzen voor hun producten.

Orderontvangst afgenomen

Naar eigen zeggen hebben de ondernemers in de afgelopen drie maanden minder orders ontvangen. De meerderheid van hen vindt nog steeds dat hun orderpositie te klein is. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index orderpositie, is voor de derde achtereenvolgende maand gedaald en komt uit op 109,0 (juli 2000=100). Verder beoordelen de ondernemers de omvang van hun voorraad product, gelet op de afzetverwachting, als normaal.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Licht optimistisch

Er is in de afgelopen drie maanden nagenoeg geen noemenswaardige toename van de productie gerealiseerd. Voor de komende drie maanden wordt ook slechts een minimale productiegroei voorzien. De ondernemers verwachten dat de afzetprijzen voor hun producten in de komende periode gaan stijgen. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers wat minder pessimistisch gestemd dan in de voorgaande periode.

Verwachting voor februari tot en met april 2010

Verwachting voor februari tot en met april 2010