Hotels met sterren in trek bij zakenreizigers

In 2008 werden zes op de tien overnachtingen in vijfsterrenhotels geboekt door zakelijke reizigers. Naarmate een hotel minder sterren had, daalde dit aandeel. Zo had in hotels met één ster 28 procent van de overnachtingen een zakelijk doel. Hotels zonder sterren vormden een uitzondering: hier waren zakenreizigers goed voor 44 procent van de overnachtingen.

In de gemeente Amsterdam, waar in 2008 ruim een vijfde van de 15,7 miljoen zakelijke overnachtingen werd doorgebracht, deed zich dezelfde trend voor. Wel lag het aandeel zakelijke overnachtingen in hotels met minder sterren hier wat lager. Zo had maar één op de tien overnachtingen in de Amsterdamse hotels met één ster een zakelijk doel.

Aandeel zakelijke overnachtingen per sterrencategorie, 2008

Aandeel zakelijke overnachtingen per sterrencategorie, 2008

Meeste zakelijke overnachtingen in drie- en viersterrenhotels

Hoewel het percentage zakelijke overnachtingen in de vijfsterrenhotels het hoogst was, vonden daar niet de meeste zakelijke overnachtingen plaats. In vijfsterrenhotels werden 0,8 miljoen overnachtingen met een zakelijk doel doorgebracht, tegen 4,3 miljoen in driesterrenhotels en 7,4 miljoen in viersterrenhotels. Dit verschil hangt samen met de grotere gezamenlijke capaciteit van drie- en viersterrenhotels.

Ook in de gemeente Amsterdam werd met 1,2 miljoen het grootste aantal zakelijke overnachtingen in viersterrenhotels doorgebracht.

Aantal zakelijke overnachtingen, 2008

Aantal zakelijke overnachtingen, 2008

Yuri Boskamp

Bron: StatLine, Gasten in de hotels; naar land van herkomst en regio