Realisaties: transportmiddelenindustrie

In november 2009 was de omzet van de transportmiddelenindustrie lager dan een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet en het volume van de gemiddelde dagproductie waren kleiner. De waarde van de orderontvangsten daalde eveneens. De afzetprijzen waren lager dan november 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzetterugval iedere maand kleiner

Het volume van de gemiddelde dagomzet was in november 2009 circa 20 procent kleiner dan een jaar eerder. Op de exportmarkt was de krimp van het omzetvolume amper 3 procent. De daarbij behorende omzet daalde met 2 procent. In eigen land was de afzet ruim 40 procent kleiner bij een ruim 35 procent lagere omzet.

Daling waarde orderontvangsten

De resultaten van november zijn bemoedigend. De waarde van de orderontvangsten daalde in november 2009 met ruim 4 procent. Deze daling is veel minder sterk dan die van de voorgaande 20 maanden. Gedurende die periode daalde de vraag iedere maand met dubbele cijfers.

Verkoopprijzen steeds lager

In november 2009 daalden de afzetprijzen van de transportmiddelenindustrie gemiddeld bijna 2,5 procent. Het beeld in het binnen- en het buitenland verschilt sterk. Op de exportmarkt daalde de prijs van het Nederlandse fabricaat met ruim 3,5 procent, terwijl in ons land de afzetprijs juist met 2 procent steeg.

Stevige productiedaling

In november was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie 30 procent kleiner dan in november 2008. Uit de Conjunctuurtest blijkt dat de ondernemers voor de periode december 2009-februari 2010 een toename van de productie verwachten.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)