Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In december 2009 was het beeld in de elektrotechnische en machine-industrie wisselend. De ontwikkeling van de afzet en de omzet was deze maand negatief. Daarentegen werd er wel meer geproduceerd en was ook de waarde van de ontvangen orders hoger. De afzetprijzen zijn in twaalf maanden tijd nauwelijks veranderd.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2009)

Minder omzet

De gemiddelde dagomzet van de elektrotechnische en machine-industrie was in december 2009 bijna 8 procent kleiner dan een jaar eerder. Omdat december in 2009 een ander werkdagpatroon had dan in 2008, kwam de omzet 3,5 procent lager uit.

Zowel in het buitenland als in het binnenland liepen de verkopen terug. In het buitenland was het omzetverlies 3 procent, terwijl op de Nederlandse markt een kleine 5 procent minder werd omgezet. In de subbranche elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie steeg de buitenlandse omzet licht met ruim 1 procent. Op de Nederlandse markt werd echter bijna 4,5 procent minder verkocht. De machine-industrie moest zowel in het binnenland als in het buitenland een omzetverlies van ruim 5 procent nemen.

Over geheel 2009 werd er door de elektrotechnische en machine-industrie 15 procent minder omgezet. Het vierde kwartaal van 2009 was relatief het beste kwartaal van 2009 met een omzetdaling van een kleine 6 procent.

Waarde ontvangen orders hoger

In tegenstelling tot de omzet zijn de orderontvangsten in de elektrotechnische en machine-industrie in december 2009 wel gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De waarde ervan nam met 10 procent toe. Opvallend was dat de ontwikkelingen in orderontvangsten van de twee subbranches flink van elkaar verschilden. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie steeg de waarde van de binnenlandse orderontvangsten met ruim 7 procent, maar namen de buitenlandse bestellingen met ruim 10 procent af. In de machine-industrie was dat patroon precies omgekeerd. Daar bestelden Nederlandse klanten voor ruim 8 procent minder aan machines, maar nam de waarde van de buitenlandse orderontvangsten met ruim 35 procent sterk toe.

In het vierde kwartaal nam de waarde van de orderontvangsten van de elektrotechnische en machine-industrie met een kleine 6 procent toe. Het goede laatste kwartaal heeft de mindere orderontvangsten in de eerste drie kwartalen echter niet goed kunnen maken. Over geheel 2009 daalde de waarde ervan met 16 procent.

Afzetprijzen vrijwel gelijk

In de elektrotechnische en machine-industrie zijn de afzetprijzen in december 2009 vrijwel gelijk gebleven. Ondernemers in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie verlaagden hun prijzen met een kleine 3,5 procent. Nederlandse afnemers moesten 0,5 procent meer betalen dan een jaar eerder, terwijl buitenlandse afnemers juist 5 procent goedkoper uit waren. In de machine-industrie moest er door alle klanten bijna 1,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder.

Gemiddeld waren de producten van de elektrotechnische en machine-industrie in 2009 een kleine 1,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Meer productie

Nadat zeventien maanden achtereen de gemiddelde dagproductie kleiner was dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar, was er in december een productietoename van 3 procent.

Ondanks deze groei was het productievolume in het vierde kwartaal van 2009 ruim 5 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2008. Over heel 2009 werd er in deze branche 15 procent minder geproduceerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)