Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2010 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie nog steeds negatief is ondanks de lichte toenames van de orderontvangsten en de gerealiseerde productie. Voor de komende maanden wordt echter een afname van de productie verwacht. Verder zijn de ondernemers negatief gestemd over hun orderpositie en de werkgelegenheid in hun branche.

Orderontvangsten licht toegenomen

Volgens de ondernemers is de orderontvangst iets toegenomen. Ondanks deze lichte toename beoordeelt bijna zestig procent van de ondernemers de orderpositie als te klein. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index orderpositie, is verder gedaald en bedraagt 111,3 (juli 2000=100). De ondernemers zijn negatief gestemd over de voorraad producten. Gelet op de te verwachten afzetontwikkeling is de omvang ervan volgens hen te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie en verdere verslechtering werkgelegenheid

Wederom hebben de ondernemers naar eigen zeggen in de afgelopen drie maanden een toename van de productie gerealiseerd. Voor de komende maanden verwachten zij echter een flinke afname. De ondernemers verwachten dat de afzetprijzen voor hun producten gelijk zullen blijven. Over de toekomstige personeelssterkte zijn steeds meer ondernemers pessimistisch gestemd. Zij verwachten een verdere afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Concurrentiepositie verslechterd

De ondernemers in de Transportmiddelenindustrie zijn van mening dat hun concurrentiepositie is verslechterd. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt. Desondanks verwachten zij een lichte exportgroei. De bezetting van de productieinstallaties is nagenoeg ongewijzigd en bedraagt 62,5 procent. Van de ondervraagde ondernemers ondervindt bijna zestig procent productiebelemmeringen, welke voornamelijk te wijten zijn aan onvoldoende vraag naar hun producten.