Oordeel en verwachtingen overige industrie: textiel-, kleding- en leerindustrie

De Conjunctuurtest van januari 2010 laat een wisselend beeld zien in de textiel-, kleding- en leerindustrie. De orderontvangsten zijn in de afgelopen drie maanden licht toegenomen, maar de concurrentiepositie is verslechterd. Verder zijn de ondernemers optimistisch gestemd over de te verwachten productie.

Lichte toename orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden licht toegenomen. Het is voor het eerst in de afgelopen anderhalf jaar dat er een toename van de orderontvangsten wordt gemeld. Desondanks daalde de index orderpositie licht naar 70,5 (juli 2000=100). De ondernemers zijn van mening dat hun orderportefeuille nog steeds ontoereikend is. Ook vinden zij de voorraad gereed product te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

De productie is in de periode oktober tot en met december gelijk gebleven. De ondernemers verwachten echter wel een lichte toename van de productie voor de periode januari tot en met maart. Verder voorzien zij een stijging van hun afzetprijzen. De werkgelegenheid zal verder afnemen, maar minder dan in de afgelopen maanden.

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Verslechtering concurrentiepositie

Op zowel de binnenlandse als de buitenlandse afzetmarkt is de concurrentiepositie van de ondernemers fors teruggelopen. Er wordt echter wel voor het eerst sinds medio 2008 een toename van de export verwacht. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal licht afgenomen en komt uit op 69,6 procent. Zo’n 17 procent van de onderzochte bedrijven vindt dat de productiecapaciteit te groot is, terwijl 71 procent deze als voldoende ervaart. Meer dan de helft van de bedrijven ondervindt productiebelemmeringen. Onvoldoende vraag naar hun producten is in de meeste gevallen genoemd als oorzaak .