Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2010 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie nog steeds ongunstig is. De orderontvangsten zijn weliswaar licht toegenomen maar de ondernemers vinden de orderportefeuille te klein. Voor de komende maanden voorzien zij een flinke afname van de werkgelegenheid in hun sector.

Orderportefeuille iets kleiner

Ondanks de toename van de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden zijn de ondernemers van mening dat de werkvoorraad terugloopt en deze te klein is. De hieraan gerelateerde index orderpositie is gedaald en komt uit op 97,5.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke afname personeelssterkte verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in de afgelopen drie maanden een lichte toename van de productie. Voor de maanden januari tot en met maart verwachten de ondernemers een lichte productieggroei te realiseren. Voor deze periode voorzien zij eveneens dat de afzetprijzen licht gaan stijgen. Over de personeelssterkte zijn de ondernemers nog zeer pessimistisch gestemd. Bijna een derde van hen verwacht een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Concurrentiepositie licht verbeterd

Volgens de ondernemers is de concurrentiepositie op de binnenlandse markt in de periode oktober tot en met december verslechterd. De positie op de buitenlandse markt is met name binnen de EU licht verbeterd. Naar verwachting zal het exportniveau in de komende maanden onveranderd  blijven. De bezettingsgraad is licht toegenomen en bedraagt 75,0 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat twee van de drie ondernemers de productiecapaciteit als voldoende of normaal beoordelen.