Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2010 blijkt dat de orderportefeuille in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie licht is toegenomen. Naar verwachting gaan de afzetprijzen in de komende periode flink oplopen. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid blijven somber; er wordt wederom een afname van de personeelssterkte voorzien.

Lichte toename orderportefeuille

In de periode oktober tot en met december zijn de orderontvangsten licht toegenomen. De index van de werkvoorraad is gestegen en komt uit 90,9. De ondernemers zijn van mening dat de werkvoorraad nog steeds veel te klein is en dat de voorraden gereed product, gelet op de afzetverwachting veel te groot zijn.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

Voor het eerst in ruim een half jaar is de productie afgenomen. De ondernemers verwachten voor de periode januari tot en met maart echter een flinke toename van de productie te kunnen realiseren. Eveneens verwachten zij dat de afzetprijzen in de komende maanden flink gaan stijgen. Ten aanzien van de personeelssterkte zijn de ondernemers onverminderd pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht tien procent van de ondernemers een verdere afname van het aantal werknemers in de komende maanden.

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Verwachting voor januari tot en met maart 2010

Toename buitenlandse afzet verwacht

De  concurrentiepositie op de binnenlandse markt is nagenoeg ongewijzigd. Voor wat betreft de buitenlandse markt geldt, dat met name de concurrentiepositie binnen de EU verbeterd is. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers meer van hun producten te kunnen exporteren. De bezettingsgraad is licht gestegen en komt uit op 77,7 procent. Per saldo tien procent van de ondernemers beoordeelt hun productiecapaciteit als te groot.