Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

In november 2009 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie minder omgezet dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor. Ondanks dat de branche bovengemiddeld presteerde vergeleken met de eerste tien maanden van 2009, waren er nog geen zwarte cijfers. Opnieuw daalden per gemiddelde werkdag het omzet- en productievolume. Signalen voor een aanstaande impuls zijn er evenmin: in de textiel- en kledingindustrie werden lagere waarden aan orders binnengehaald. Ten opzichte van november 2008 daalden de afzetprijzen licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet en afzet dalen opnieuw

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in november ruim 2,5 procent minder omgezet. November telde vorig jaar een werkdag meer dan in het jaar ervoor. Dankzij deze extra werkdag behaalde de branche de minst slechte omzetontwikkeling sinds september 2008. Afzetprijzen hadden juist een licht negatief effect op de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was bijna 7 procent kleiner. Hierbij werd in eigen land een 4 procent kleinere hoeveelheid aan producten verkocht. Over de grens was de afzet ruim 8 procent kleiner dan een jaar eerder.

In november vorig jaar had van de drie subbranches alleen de lederindustrie een omzetgroei. In deze subbranche werd ruim 9 procent meer omgezet ten opzichte van november 2008. De textiel- en de kledingindustrie hadden omzetdalingen van respectievelijk ruim 3,5 en bijna 1 procent.

Lagere waarden ontvangen orders

In de subbranches textielindustrie en kledingindustrie namen de waarden van de ontvangen orders in november met respectievelijk ruim 4 en 2 procent af. Deze dalingen zijn beduidend minder sterk dan die over de eerste tien maanden van 2009. Toen daalden in de textielindustrie de orderontvangsten met 17 procent. In de kledingindustrie was de waarde van de ontvangen orders liefst 30 procent lager vergeleken met de dezelfde periode van 2008.

Afzetprijs iets omlaag           

Voor de producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie betaalden afnemers in november vorig jaar 0,5 procent minder dan in november 2008. Hierbij werd in eigen land nagenoeg hetzelfde betaald. Buitenlandse klanten betaalden per eenheid gereed product gemiddeld 1 procent minder.

De subbranches textiel- en lederindustrie voerden in november kleine prijsverlagingen door. In de kledingindustrie steeg de afzetprijs licht ten opzichte van een jaar eerder.

Productiedaling nog altijd stevig

In november vorig jaar werd per gemiddelde werkdag bijna 10 procent minder geproduceerd dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Al ruim een jaar heeft de branche te kampen met forse productiedalingen.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In februari (verslagmaand december 2009) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               december 2009, april 2010, augustus 2010

Meubelindustrie                                      januari 2010, mei 2010, september 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         februari 2010, juni 2010, oktober 2010

Textiel-, kleding- en lederindustrie         maart 2010, juli 2010, november 2010