Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

Ruim een jaar na het begin van de crisis gaat het in november 2009 met de elektrotechnische en machine-industrie weer wat beter. De omzet was hoger dan een jaar eerder en ook de waarde van de ontvangen orders was duidelijk hoger. De productie lag nog wel op een lager niveau. De afzetprijzen daalden licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Hogere omzet

De verkopen in de elektrotechnische en machine-industrie zijn in november 2009 voor het eerst in ruim een jaar niet meer verder gedaald. Het verkoopvolume per werkdag lag 0,5 procent hoger dan een jaar geleden. Omdat november in 2009 een werkdag meer telde dan in 2008, was de omzet 5 procent hoger, bij iets lagere prijzen.

Deze hogere omzet kwam geheel door de toegenomen verkopen van de machine-industrie in het buitenland. Door die subbranche werd daar voor bijna een kwart meer omgezet. De ondernemers in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie konden niet profiteren van de buitenlandse koopdrift. Zij boekten daar een omzetverlies van 14 procent. Op de Nederlandse markt zetten beide subbranches circa 6 procent minder om.

Waarde ontvangen orders gestegen

In november 2009 was de waarde van de ontvangen orders in de elektrotechnische en machine-industrie 21 procent hoger dan in november 2008. Net zoals bij de omzet waren het vooral de ondernemers in de machine-industrie die profiteerden van een grotere vraag uit het buitenland. De waarde van de buitenlandse orderontvangsten was in deze subbranche ruim 45 procent hoger dan in november 2008. De elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie ontving voor bijna 7 procent minder aan buitenlandse orders. Op de Nederlandse markt waren bedrijven uit beide subbranches succesvol. De vraag naar nieuwe producten van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie nam met 4 procent toe. De machine-industrie had voor bijna 15 procent meer aan binnenlandse orders ontvangen dan een jaar eerder.

Afzetprijzen iets lager

In november 2009 rekende de elektrotechnische en machine-industrie ruim 0,5 procent minder voor hun producten. Deze daling kwam geheel voor rekening van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie. De ondernemers in deze subbranche verlaagden hun prijzen voor buitenlandse afnemers met bijna 6 procent. Nederlandse klanten moesten juist bijna 0,5 procent meer betalen. Bedrijven in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met ruim 1 procent.

Minder productie

In tegenstelling tot de omzet en de ontvangen orders was de productie van de elektrotechnische en machine-industrie wel minder dan een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag was in november 2009 bijna 7 procent kleiner. Desondanks was dat een verbetering ten opzichte van de twaalf maanden voorafgaand, toen het productieverlies 16 procent bedroeg.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)