Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Ten opzichte van een jaar eerder is er in de basismetaal- en metaalproductenindustrie in november 2009 minder omgezet en geproduceerd. Ook de waarde van de ontvangen orders en de prijzen waren lager. November 2009 wordt vergeleken met november 2008, de maand waarin de effecten van de economische teruggang voor het eerst zichtbaar werden in deze branche. Dit heeft tot gevolg dat de daling in november 2009 minder sterk was dan in de voorgaande maanden. Bovendien telde november 2009 één werkdag meer dan november 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet fors lager

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in november 16 procent lager dan in november 2008. De binnenlandse omzet daalde met 15 procent, die in het buitenland nam af met 18 procent. Lagere afzetprijzen droegen voor circa de helft bij aan de omzetdaling, terwijl een extra werkdag in november 2009 juist een positief effect op de gerealiseerde omzet heeft gehad. Rekening houdend met prijs- en werkdageffecten daalde de afzet met 13 procent.

In de subbranche basismetaalindustrie was de omzet in november 16 procent lager. De buitenlandse omzet daalde met 14 procent duidelijk minder sterk dan de 20 procent lagere omzet die in het binnenland werd behaald. De afname in buitenlandse omzet werd volledig veroorzaakt door lagere afzetprijzen, de hoeveelheid verkochte producten steeg wel. In de metaalproductenindustrie was er sprake van een omzetafname van 17 procent. Hier daalde de buitenlandse omzet wel harder dan de binnenlandse omzet.

Daling waarde orderontvangsten minder sterk

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in november van dit jaar 13 procent lager dan in november 2008. De flinke daling van de orderontvangsten in vooral het voorjaar en zomer van 2009 is daarmee afgevlakt.

In november is in basismetaalindustrie de waarde van de orderontvangsten met 18 procent afgenomen. Op de buitenlandse markt daalden de orders iets sterker dan op de binnenlandse markt. In de metaalproductenindustrie nam de waarde van de orders met bijna 10 procent af ten opzichte van november 2008. De daling van de binnenlandse orders is bijna tot stilstand gekomen, hier daalden de orders met iets meer dan 1 procent. In het buitenland daalde de waarde van de orderontvangsten nog steeds met dubbele cijfers. Daar was sprake van een afname van 22 procent.

Prijzen blijven dalen

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren in november 2009 de afzetprijzen bijna 9 procent lager dan in dezelfde maand van 2008. De prijzen in de basismetaalindustrie daalden in november met 17 procent. Vanaf mei 2009 dalen in deze subbranche de prijzen op de buitenlandse markt sterker dan die in het binnenland. De afzetprijzen van de metaalproductenindustrie daalden met ruim 3,5 procent waarbij de ontwikkelingen op de binnenlandse en buitenlandse markt nagenoeg gelijk waren.

Productiedaling vlakt af

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in november 2009 per gemiddelde werkdag bijna 6 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit is de kleinste daling na november 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)