Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in november 2009 goede resultaten behaald. In deze maand had de branche meer omzet dan een jaar eerder. Ook de productie was hoger dan een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie en in de farmaceutische industrie was hoger. De afzetprijzen waren nog wel lager dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2009 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2009)

Iets hogere omzet

Na twaalf maanden op rij waarin grote omzetverliezen werden geleden, was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie in november 2009 bijna 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen sterk uiteen. In eigen land was de omzet 22 procent hoger, terwijl in het buitenland 12 procent minder werd omgezet.

In de vier onderliggende branches liepen de ontwikkelingen uiteen. In de aardolie-industrie en de farmaceutische industrie waren de novemberomzetten respectievelijk bijna 4 en bijna 9 procent hoger. De omzettoename in de aardolie-industrie is echter volledig het gevolg van duurdere eindproducten. In de farmaceutische industrie zijn de ontwikkelingen anders. De farmaceutische industrie verkocht, weliswaar tegen lagere afzetprijzen, in november duidelijk meer eenheden product dan een jaar eerder. De extra werkdag die november in 2009 telde kwam daarbij goed van pas.
Het omzetverlies in de chemie was met amper 0,5 procent bescheiden en kwam mede tot stand dankzij een 13 procent groter volume van de gemiddelde dagomzet. De veel lagere afzetprijzen hebben de ontwikkeling van de omzet duidelijk negatief beïnvloed.
De rubber- en kunststofindustrie had ruim 3,5 procent minder omzet dan in november 2008. De omzet werd positief beïnvloed doordat november in 2009 een werkdag meer telde. Anderzijds had de subbranche te maken met een bijna 7 procent lagere afzet en bijna 2 procent lagere afzetprijzen.

Hogere orderontvangsten

In de chemische industrie was de waarde van de in november ontvangen orders ruim 2,5 procent hoger dan in november 2008. Dit is geheel het gevolg van positieve ontwikkelingen op de Nederlandse markt. In het buitenland was de waarde van de orderontvangsten iets lager dan een jaar eerder.
De ontwikkelingen in de farmaceutische industrie waren eveneens positief. De ondernemers uit deze subbranche noteerden een 12 procent hogere waarde aan orders in vergelijking met november 2008. Dit kwam door een veel grotere vraag uit het buitenland. Op de binnenlandse markt nam de vraag juist iets af.

Daling afzetprijs

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekende in november ruim 6 procent minder voor haar producten dan in november vorig jaar. Dat de prijsdaling in de industrie veel kleiner is dan een maand eerder, hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs. Een vat North Sea Brent olie was, in euro’s, 20 procent duurder dan in november 2008. In oktober was een vat ruwe aardolie nog 11 procent goedkoper. Dit forse verschil in de prijsontwikkeling houdt ook verband met het flink onderuit gaan van de olieprijs in november 2008. Producten van de aardolie-industrie werden in november ruim 9 procent duurder. In alle overige subbranches daalden de afzetprijzen.

Flink meer productie

Als gevolg van de economische crisis zakte in november 2008 de productie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie volledig in. Vooral na de zomer van 2009 wordt er weer volop geproduceerd. Daardoor was de gemiddelde dagproductie over november 2009 met een toename van ruim 16 procent fors hoger dan een jaar eerder. Hiermee heeft de branche de grootste productietoename van alle branches in de industrie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het derde kwartaal van 2009 ruim 1 procent groter dan een jaar eerder. Het is voor het eerst na het derde kwartaal van 2008 dat dit volume groter was. In de tussenliggende kwartalen nam het volume van de bruto toegevoegde waarde telkens fors af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)