Realisaties: transportmiddelenindustrie

De economische crisis heeft de transportmiddelenindustrie nog steeds duidelijk in zijn greep. Ook in oktober had de branche te kampen met flinke omzet- en productieverliezen. De waarde van de orderontvangsten daalde eveneens fors. De afzetprijzen waren lager ten opzichte van oktober 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Forse omzetterugval

In ruim een jaar tijd is het omzetbeeld van de transportmiddelenindustrie geheel omgeslagen. De verkoop per eenheid product nam in oktober met ruim een kwart af. Ook dalende verkoopprijzen hadden een negatief effect op de omzet. Met deze ontwikkelingen was de totale omzet ruim 30 procent lager dan een jaar eerder. Op de voor deze branche zo belangrijke exportmarkt daalde de omzet zelfs met ruim een derde. In het binnenland nam de omzet met ruim een kwart af. Oktober is de twaalfde maand op rij waarin de omzet van de transportmiddelenindustrie met dubbele cijfers daalt.

Sterke daling waarde orderontvangsten

In oktober 2009 was de waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie ruim een kwart lager dan een jaar eerder. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland ontliepen elkaar nauwelijks.

Verkoopprijzen steeds lager

In vergelijking met een jaar eerder zijn in oktober 2009 de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld bijna 2,5 procent goedkoper geworden. Het beeld in het binnen- en het buitenland is erg wisselend. Op de exportmarkt daalde de prijs van het Nederlandse fabricaat met ruim 3,5 procent, terwijl in ons land de afzetprijs juist met 2 procent steeg.

Stevige productiedaling

In oktober was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie bijna 40 procent kleiner dan in oktober 2008. Dit resultaat is zelfs nog iets slechter dan dat over de eerste negen maanden van 2009. Toen nam de productie gemiddeld met circa een derde af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)