Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in oktober van dit jaar fors minder omgezet dan in dezelfde maand van 2008. Ook de afzet en het volume van de gemiddelde dagproductie daalden flink. In oktober 2009 verkocht de branche haar producten tegen iets lagere prijzen in vergelijking met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Lagere omzet en kleinere afzet

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in oktober 15 procent minder omgezet dan in de overeenkomstige maand vorig jaar. De branche doet haar zaken vooral op de binnenlandse markt. In oktober was de omzet hier 17 procent lager. Met ruim 9 procent daalde op de exportmarkt het bedrag aan verkopen minder hard. Oktober telde in 2009 een werkdag minder dan in 2008. Dit had een ongunstig effect op de omzet. Ook de iets lagere afzetprijzen vergeleken met een jaar eerder beïnvloedden de omzet negatief. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 11 procent kleiner. In binnen- en buitenland nam de afzet met respectievelijk 12 en bijna 5 procent af.

In oktober was de omzetdaling van de subbranche bouwmaterialenindustrie minder sterk dan die van de houtindustrie. De relatief gunstigere prijsontwikkelingen in de bouwmaterialenindustrie lagen hieraan ten grondslag.

Producten wat goedkoper

In de hout- en bouwmaterialenindustrie werd in oktober gemiddeld circa 1 procent minder per gereed product betaald dan een jaar eerder. In eigen land bedroeg de prijsdaling bijna 1,5 procent en erbuiten een kleine 0,5 procent.

Sinds de jaarwisseling is in de subbranche houtindustrie de prijsdaling elke maand iets sterker. In oktober betaalden afnemers per eenheid gereed product ruim 3,5 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee daalde de afzetprijs het hardst sinds de start van de reeks in 2000. In de andere subbranche bouwmaterialenindustrie lag de afzetprijs in oktober op nagenoeg hetzelfde niveau als in de overeenkomstige maand van 2008.

Productiedaling opnieuw met dubbele cijfers

Het hele jaar heeft de branche al te kampen gehad met stevige productiedalingen. Ook in oktober daalde per gemiddelde werkdag de productie met dubbele cijfers en was deze 15 procent kleiner dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In januari (verslagmaand november 2009) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2009, maart 2010, juli 2010

Papier- en grafische industrie               december 2009, april 2010, augustus 2010

Meubelindustrie                                      januari 2010, mei 2010, september 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         februari 2010, juni 2010, oktober 2010