Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In oktober 2009 was in de elektrotechnische en machine-industrie de omzet fors lager dan een jaar geleden en viel ook de waarde van de ontvangen orders terug. Met deze verkoopresultaten is het niet verwonderlijk dat ook het productievolume verminderde. De afzetprijzen lagen op vrijwel hetzelfde niveau als in dezelfde maand vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Wederom minder omzet

De omzet in de elektrotechnische en machine-industrie was wederom lager dan een jaar geleden. In oktober daalde deze met 16 procent. Het is nu meer dan een jaar geleden dat in deze branche de omzetontwikkeling met zwarte cijfers werd geschreven. Wel telde oktober 2009 een werkdag minder dan in 2008. Daardoor was bij vrijwel gelijkblijvende prijzen de daling van het volume van de gemiddelde dagomzet met 12 procent iets minder sterk.

In het buitenland liep de waarde aan verkopen iets harder terug dan op de binnenlandse markt. In het buitenland bedroeg het omzetverlies in oktober 17 procent. Nederlandse klanten kochten voor 14 procent minder dan in oktober 2008. Dit verschil komt volledig voor rekening van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie. Daar was het omzetverlies in het buitenland 23 procent tegen 14 procent in het binnenland. In de machine-industrie ontliepen de resultaten elkaar weinig.

Waarde ontvangen orders lager

Net zoals in de 14 voorafgaande maanden zijn er in de elektrotechnische en machine-industrie in oktober minder orders ontvangen dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Deze opdrachten vertegenwoordigden ongeveer 10 procent minder aan waarde.

Uit het binnenland werd voor 13 procent minder aan opdrachten ontvangen. Uit het buitenland was dat ruim 8 procent, maar was er een duidelijk verschil tussen de subbranches. In elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie bestelden de buitenlandse klanten voor 30 procent minder, terwijl ze dat in de machine-industrie juist voor ruim 8 procent meer deden.

Afzetprijzen nagenoeg gelijk

In oktober 2009 waren de afzetprijzen in de elektrotechnische en machine-industrie gemiddeld even hoog als in oktober 2008. Nederlandse klanten betaalden ruim 1 procent meer voor hun producten, terwijl buitenlandse klanten ruim een half procent minder hoefden te betalen. Dit laatste is vooral het gevolg van een prijsdaling van bijna 4 procent in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie. Gezien de fors lagere orderontvangsten in die subbranche heeft de prijsdaling de buitenlandse afnemers niet kunnen verleiden tot meer bestellingen.

Minder productie

Ook in oktober was het door de elektrotechnische en machine-industrie geproduceerde volume weer kleiner dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag werd er 12 procent minder geproduceerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)