Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Ook in oktober 2009 blijven de gevolgen van de economische crisis duidelijk zichtbaar in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De omzet was fors lager en er werd beduidend minder afgezet dan in oktober 2008. Ook de waarde van de ontvangen orders was flink lager. De eindproducten werden goedkoper, vooral op de buitenlandse markt. Wel waren de afnames in afzet, productie en orders de kleinste van de afgelopen tien maanden.

Omzet, orders en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (oktober 2009)

Forse omzetkrimp

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in oktober ruim een kwart lager dan in oktober 2008. Oktober 2009 telde één werkdag minder dan oktober 2008. Dit had een negatief effect op de gerealiseerde omzet. Daarnaast waren lagere prijzen de oorzaak van ruim een derde deel van de omzetdaling. De gemiddelde afzet per werkdag daalde met ruim 14 procent. Dit is de laagste daling sinds december 2008. De binnenlandse omzet daalde met 23 procent, die in het buitenland nam met 30 procent af.

In de subbranche basismetaalindustrie nam de omzet met ruim 35 procent af. In het binnenland daalde de omzet iets harder dan in het buitenland. In de metaalproductenindustrie was de omzet in oktober 2009 ruim 20 procent lager. Hier waren de ontwikkelingen op de buitenlandse markt juist ongunstiger dan in het binnenland. De afzet daalde in de basismetaalindustrie met bijna 17 procent, die in de metaalproductenindustrie daalde met bijna 14 procent.

Orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in oktober 2009 22 procent lager dan in oktober 2008. Het is de kleinste daling van 2009 tot nu toe.

In de subbranche basismetaalindustrie was de daling van de orderontvangsten met ruim 30 procent nog steeds fors, maar wel lager dan in de voorafgaande negen maanden. De waarde van de buitenlandse orders daalde iets minder sterk dan de ontvangsten van Nederlandse orders. In de andere subbranche, de metaalproductenindustrie, nam de waarde van de orders met 15 procent af. Hier daalde de waarde van de orderontvangsten uit het buitenland met ruim een kwart juist aanzienlijk sterker dan de daling van 11 procent van de binnenlandse orders.

Prijsdaling minder sterk

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren in oktober 2009 de afzetprijzen ruim 10 procent lager dan dezelfde maand van 2008. De afzetprijzen in het buitenland daalden relatief veel meer dan in eigen land.

Het beeld in de twee subbranches is erg divers. In de basismetaalindustrie daalden de prijzen met 21 procent, terwijl in de metaalproductenindustrie de producten bijna 4 procent goedkoper waren dan een jaar geleden.

Productiedaling minder groot

In oktober 2009 was de productie in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 13 procent lager dan een jaar eerder. Deze productiedaling is de kleinste sinds oktober 2008. Toen kwamen de gevolgen van de economische crisis voor het eerst tot uiting in een forse daling van het productievolume.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)